Az egészséges élet alapját az adja, hogy olyan ételeket fogyasztunk, amik gazdagok mindenféle hasznos tápanyagban. Ezek legyenek vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. Fontos továbbá, hogy rostokban gazdag legyen a bevitt élelmiszer, valamint adni kell az ideális szénhidrát, zsír és fehérje összetételre. A rakott ételek alapanyagaiktól függően megfelelhetnek az igényeknek. A jól ismert és kedvelt krumpli mellett még nagyon sok mindenből lehet készíteni ilyen finomságot. Terítékre kerülhet a káposzta, brokkoli, karfiol, karalábé, tök, kelbimbó, cukkíni és még sok egyéb összetevő, min a rakott ételek alapanyaga. Csak a képzelet szab határt annak, mit és mivel kombinálunk a kiváló eredmény elérése érdekében. Az ízesítést sem kell feltétlen recept szerint készítenünk, hiszen teljesen a saját elképzelésünk mentén fűszerezhetjük a fogásokat. Van, aki kimondottan kedveli a csípőset, míg mások inkább kihagyják ezt a komponenst.
A rakott ételek tehát megunhatatlanok, amennyiben kellő megfontolással vágunk bele az összeállításukba. A receptneked.hu oldalon sok hasznos tippet kapunk, ami mentén elindulhatunk. Tekintsük ezeket inspirációknak és vessük latba a kreativitásunkat. Hamarosan itt a tavasz és, a saját kertünket is teleültethetjük olyan növényekkel, amik a rakott ételek alapjául fognak szolgálni a későbbiekben. Természetesen addig sem kell ölbe tett kézzel várakoznunk ugyanis a sarki zöldségesnél ugyanúgy beszerezhetjük a minőségi összetevőket. A rakott ételek kifejezetten laktatóak és fenséges ebéd vagy vacsora, valamint ünnepi lakoma válik belőlük.